• Goedkoopste van NL
  • voor 14:00 Besteld vandaag verzonden
  • Gratis Verzending Vanaf €50
  • Beoordeeld met 4,9/5
  • Producten kunnen 30 Dagen Geretourneerd Worden
  • Goedkoopste van NL
  • voor 14:00 Besteld vandaag verzonden
  • Gratis Verzending Vanaf €50
  • Beoordeeld met 4,9/5
  • Producten kunnen 30 Dagen Geretourneerd Worden

Brand voorkomen met rookmelders

Het is essentieel om op iedere verdieping een rookmelder te installeren om een gevaarlijke en snel uitslaande brand voor te zijn. Sterker nog, per 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere woonlaag, ook van bestaande bouw, verplicht. De beste brandmelders herkennen vuur het snelst en zijn daarom ook de veiligste melders. Wanneer je slaapt, werkt alleen nog het gehoor nog van al je zintuigen. Op dat moment is het dus lastig om rook te ruiken, bijvoorbeeld bij kortsluiting. Wanneer je niet snel genoeg wakker wordt, kan je door het CO2 gehalte en zuurstoftekort het bewustzijn verliezen, met alle gevolgen van dien. Er zijn natuurlijk veel meer situaties waarin een rookmelder noodzakelijk is om de veiligheid van jou en jouw huishouden te garanderen. Het is namelijk vaak een kwestie van geluk, wanneer je een brand wel op tijd ontdekt. Het kopen, plaatsen en regelmatig testen van een rookmelder is dan ook een zeer verstandige keuze. Op die manier kun je altijd direct ingrijpen wanneer er een brand ontstaat, voordat deze te groot is om te blussen.

Hoe werkt een rookmelder?

In een rookmelder zit een zogenaamde rookkamer met daarin een fotodiode en een lichtbron.

Als de fotodiode minder licht opvangt van de lichtbron slaat de rookmelder alarm.

Dit gebeurt wanneer er rook of stof in de rookkamer komt, stof kan dus vals alarm veroorzaken.

De beste brandmelder gebruiken om erger te voorkomen

Hoe eerder jij met behulp van je rookmelder een brand ontdekt, hoe groter de kans dat je het vuur kan bedwingen. Dat spreekt voor zich, maar hoe weet je nou wat de beste rookmelder is om in huis te halen? Voordat je de knoop doorhakt en een brandmelder koopt, is het slim om eerst te informeren naar het aanbod van de verkoper. Er zijn namelijk verschillende soorten rookmelders, optische en thermische. De optische rookmelder gaat af wanneer deze rook signaleert door middel van infrarood. De thermische rookmelder gaat af wanneer deze een bepaalde temperatuur detecteert. In de meeste ruimtes is een brandmelder aan te raden, maar niet overal. Denk bijvoorbeeld aan een garage, boven een ventilator of naast een verwarming. Het is daarom verstandig om even kort met de verkoper te overleggen en op basis daarvan te bepalen waar je wel of geen rookmelders gaat plaatsen. Heb je je keuzes gemaakt, dan gaat het allemaal heel snel. Een rook- of brandmelder kan namelijk binnen één minuut geïnstalleerd zijn.

Hulp nodig met het kiezen van je rookmelder?

Wat betreft rookmelders kan je kiezen voor een rookmelder met een accu met 10 jaar batterij of een rookmelder die is aangesloten op netstroom. Het is in ieder geval altijd goed om te kijken naar rookmelders met een q-label, dit is een kwaliteitskeurmerk wat is vastgesteld door de voornaamste aanbieders van rookmelders.

Weet je niet welke brandmelder het beste voor jou is? Vul dan onze keuzehulp voor rookmelders in, of kijk even bij onze top 5 beste rookmelders.

Niet te voorkomen? Dan genezen!

Naast rookmelders zijn er nog veel meer manieren waarmee je de brandpreventie voor jouw pand zo optimaal mogelijk kunt maken. Zoals een gebruiksvriendelijke schuimblusser, poederblusser of blusdeken.

Advies voor het kopen van een rookmelder

D&D Fireprotect staat altijd klaar om jou te voorzien van gepast advies wanneer je een rookmelder wilt kopen. Dit geldt niet alleen voor rookmelders. Ook over andere melders, zoals een koolmonoxidemelder, kunnen wij je voorzien van persoonlijk advies. D&D Fireprotect beschikken we over een groot assortiment en kun je makkelijk en snel de specificaties van al onze producten zien. Tegenwoordig bestaat er ook een keuzehulp om jou gemakkelijk en snel te helpen bij het maken van een keuze. Stuur een mail naar info@dnd-fireprotect.nl om persoonlijk contact met ons op te nemen.